Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Βιβλιοθηκονόμοι χωρίς σύνορα

Αν οι βιβλιοθήκες από τη σύστασή τους εμπεριέχουν την απουσία συνόρων ιδεολογικών, θρησκευτικών, φυλετικών ή άλλων, είναι επόμενο και οι λειτουργοί τους να διακατέχονται από τις ίδιες αρχές. Η διαφορά είναι βέβαια πάντα στην υλοποίηση αυτής της αρχής.
Ακολουθώντας τη παγκόσμια τάση δημιουργίας οργανώσεων "χωρίς σύνορα" οι Καναδοί φοιτητές του προγράμματος Master of Library and Information Science του University of Western Ontario προχώρησαν το 2005 στη δημιουργία της οργάνωσης "Librarians Without Borders"


Οι φοιτητές θέλοντας να συμβάλλουν στην ισότιμη πρόσβαση στις πληροφοριακές πηγές σε διάφορες περιοχές του πλανήτη αποφάσισαν να συμβάλλουν στην οικοδόμηση βιώσιμων βιβλιοθηκών και στην υποστήριξη των βιβλιοθηκονόμων τους. H Biblioteca Tutangi στην Ανγκόλα ήταν το πρώτο διεθνές έργο τους. Ο ενθουσιασμός και η επιμονή τους δεν σβήνουν, αντιθέτως όλο και δυναμώνουν. Πολλοί είναι αυτοί από όλο τον κόσμο που συντάσσονται και συνεργάζονται μαζί τους.


Νομίζω πως με τη στάση τους αυτή οι Καναδοί συνάδελφοι αποδεικνύουν ότι ένα επάγγελμα είναι λειτούργημα όταν το υπηρετείς έχοντας στόχο το κοινό καλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: